Grote namen: Hans Dulfer Grote namen: Hans Dulfer Marcel Eilers

Geschiedenis

Zeker in de begin jaren presenteerde het jazzfestival vrijwel uitsluitend regionale en traditionele jazz- en dixieland-ensembles. Namen zoals: The Wind Mill Big Band, White House Orchestra,  The Reunion Jazz Band en Harry's Jazz & Bluesband prijkten op het programma. Gaandeweg blijken ook artiesten van naam bereikbaar. Ook de toenmalige festivalorganisatie zag het belang van minimaal één grote publiekstrekker, zoals de in die dagen immens populaire pianist Louis van Dijk. In 1992 stond hij al voor de vierde keer op het programma. Twee later, op de tiende editie, kon de organisatie niet alleen pianist en tv-presentator Pim Jacobs en echtgenote 'The European First Lady of Jazz' Rita Reijs uitnodigen. Ook de piepjonge Candy Dulfer liet van zich horen, zij had met succes haar debuutalbum 'Saxuality' uitgebracht en was al snel een publiekstrekker van formaat.  Al voor haar doorbraak was Candy D. te gast in Hillegersberg; toen als lid van de band achter Rosa King.

De stichting  - 1994
Natuurlijk zet het festival 'het dorp' jaarlijks prominent op de kaart; Hillegersbergpromotie in optima forma.  Al vanaf de eerste editie was het festival daarvoor ook bedoeld. Niet voor niets verzorgde  tot '92 de winkeliersvereniging het programma. Frans van Breemen was er toe al bij; “Het programma bestond hoofdzakelijk uit mainstream jazz. Jaar in jaar ongeveer hetzelfde. Op een gegeven moment is zelfs even overwogen de programmering aan een organisatiebureau uit handen te geven. Mijn onvrede met de muziek was bekend, dus werd ik uitgenodigd om het 'beter' te gaan doen.” De belangen van het inmiddels twee-daagse festival groeiden gestaag en daarmee ook de risico's. In 1994 is het festival los van de winkeliersvereniging in een eigen stichting onder gebracht.
Onder voorzitterschap van Frans van Breemen, onder meer eigenaar van eetcafé Facet, is de stichting steeds professioneler te werk gegaan. De sponsorwerving is aangescherpt, de technische verzorging van de podia en het licht en geluid is op een hoger plan gebracht en de programmering is verbreed. Het programma beperkte zich steeds minder tot jazz alleen, door ook aan jazz verwante muziekstijlen op het programma te plaatsen, werd het festival interessant voor een breder publiek.

Artiesten van naam
Met het festival groeide ook de 'grote-namen-lijst'. Steeds vaker wist de organisatie nationale sterren, zoals: The Boogie Train met Rob Hoeke en Jaap Dekker, Hans Dulfer, Eelco Gelling, Joke Bruijs en Jan Akkerman te strikken. Grote en minder grote publieksmagneten. De belangstelling voor het festival groeit mee. Steeds meer mensen, ook van ver buiten de regio,  voelen zich door het festivalprogramma aangetrokken.

Promotiefilm

Promotiefilm Jazzfestival Hillegersberg

Festival weerbericht

weer 30 juni

Buienradar

Hillegersberg