Jazzfestival Hillegersberg wordt weer een knaller Marcel Eilers
May 28 Written by 

Jazzfestival Hillegersberg wordt weer een knaller

Het unieke van het jazzfestival Hillegersberg, dat ieder jaar rond de 35.000 bezoekers trekt, is dat je geen entree hoeft te betalen. Zeker als je ziet en hoort wat je geboden wordt en wat dat de totale organisatie kost, is dat gewoon heel bijzonder en misschien wel uniek.

De man die al een jaar of twintig de organisator is van het Jazzfestival Hillegersberg, Frans van Breemen van FACET Eten & Drinken, wist begin februari nog niet of het festival dit jaar weer zou doorgaan. “Dat hangt helemaal van de sponsoring af. We hebben een budget nodig van 120.000 euro en dat heb je niet zomaar bij elkaar”, aldus Frans toen. Intussen zijn we drie maanden verder en heeft Frans het programma en het geld bijna helemaal rond. De data staan vast: vrijdag 29 en zaterdag 30 juni en zondag 1 juli. Zeker is dat het ‘duizendkoppige publiek’ op drie podia weer een prachtig live muziekprogramma voorgeschoteld krijgt. En dat allemaal gratis voor niks! Het unieke van het festival, dat ieder jaar rond de 35.000 bezoekers trekt, is dat je geen entree hoeft te betalen. Zeker als je ziet en hoort wat je geboden wordt en wat dat de totale organisatie kost, is dat gewoon heel bijzonder en misschien wel uniek.

Oorsprong
De oorsprong van het festival is het jubileum van een kledingwinkel in Hillegersberg, nu zo’n 35 jaar geleden. De uitbater van de winkel zette op zaterdagmiddag een bandje voor de deur en daar kwam zo veel publiek op af dat een groepje winkeliers bedacht: dit moeten we vaker gaan doen, hier is behoefte aan. Zo is het steeds groter gegroeid naar uiteindelijk meerdere podia en meerdere dagen. Er werd een stichting voor opgericht en toen de mensen van het eerste uur het gehad hadden en het festival verloren dreigde te gaan, is Frans van Breemen van FACET er in zijn eentje mee doorgegaan. “Het is ieder jaar weer een hele toer om het georganiseerd te krijgen, maar het is gewoon ontzettend leuk om te doen en het is een geweldig evenement dat het verdient om in stand gehouden te worden. Het is het grootste evenement van Hillegersberg-Schiebroek en iedereen profiteert er van mee. Wel jammer dat je dit niet altijd terug ziet in de financiële ondersteuning van het evenement.” Frans van Breemen is wel hoopvol  inzake een mooie bijdrage vanuit de gemeente Rotterdam cq de Gebiedscommissie.

Laatste maanden
Frans is nog druk bezig met het afronden van de programmering die voor het grootste deel al rond is. De ervaring leert dat juist in de laatste twee maanden voor het evenement er nog heel veel gedaan en geregeld moet worden. De wereld van de jazz en andere livemuziek zit niet zo in elkaar dat je al een jaar van tevoren van alles moet gaan vastleggen. Frans “Als je in november belt zeggen de meesten: bel in maart maar eens terug. Maar intussen hebben we al een heel mooi programma met allerlei vormen van livemuziek. Ze zeggen wel eens: waar is de jazz? Ik zeg dan: dan moet je goed naar het programma kijken en de goede keuzes maken. Er is echt heel veel jazz, maar er zijn ook andere muziekstijlen, zoals funk, blues, rock. We spreken zo een heel breed publiek aan.”

Aan de bar bij FACET noemt Frans diverse namen en laat via Youtube horen wat ze in huis hebben. Een geweldige imitatieband van Queen, de Rotterdamse kapper Cees Geluk die als twee druppels water Joe Cocker doet herleven, Nod Stuart, maar ook Artvark, Blue Voice, Souls Ville, Mrs Hip en de bekende televisieman Joris Linssen met zijn band Caramba. Een heel gevarieerd en verrassend programma waar dus nog aan wordt gewerkt. Echte jazz komt ook van Big Horns en Souls Ville.

Hans Dulfer
Ook Hans Dulfer zal er weer zijn. Is al jaren een vaste waarde, al moest er eerst een stevig Rotterdams/Amsterdams conflict aan te pas komen, voordat Frans van Breemen en Hans Dulfer goede maatjes werden. “Hij zou komen en stond al op de poster toen hij ergens in Duitsland een lucratievere aanbieding kreeg en ons liet zitten. Dat leidde tot een stevige scheldpartij van mijn kant. Een paar jaar later belde hij me op met de vraag: jij was toch die man van dat festivalletje daar in Rotterdam die toen zo lelijk tegen me deed? Wanneer is het? Dan kom ik nu echt? Sindsdien zijn we vrienden”, aldus Frans over Hans.

Weer
Zo barst Frans natuurlijk van de mooie verhalen over meer dan 25 jaar Jazzfestival Hillegersberg. Het was eerst altijd in augustus. Min of meer door de vrouw van Frans is het juni geworden. “Dan zat ik op vakantie de halve dag te bellen en te mailen met als gevolg 800 euro belkosten vanuit Spanje. Om daar van af te zijn, is het juni geworden. De mensen zijn natuurlijk gewoontedieren, dus zijn er nog steeds mensen die mij in de zomer vragen wanneer het festival is. Dan moet ik zeggen dat het al geweest is! Qua weer maakt het niet zo veel uit. Het kan zowel eind juni als eind augustus heel mooi en heel slecht zijn en alles wat daar tussenin zit. Het moet ook niet te warm zijn. Dan willen ze naar het strand!”

Bel of mail Frans voor tips en vooral voor sponsoring. Hij kan best nog een paar duiten gebruiken om het gratis festival tot een groot succes te maken:

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

06 5324 5440

Promotiefilm

Promotiefilm Jazzfestival Hillegersberg

Festival weerbericht

weer 30 juni

Buienradar

Hillegersberg